App developer – Hoe maakt u de juiste keuze?

U zoekt een app developer. Bijvoorbeeld om interne bedrijfsprocessen te optimaliseren, op personeel te (kunnen) besparen, meer omzet te genereren of simpelweg omdat u een goed idee voor een app heeft. Natuurlijk is hierbij een goede prijs en kwaliteit belangrijk. In het volgende artikel geven we aan waar u op moet letten bij het maken van een keuze voor de juiste app developer.

app developer

1. Maak een plan
Voordat u een app developer gaat benaderen is het raadzaam eerst een duidelijk uitgewerkt plan te hebben. Zo voorkomt u aanpassingen achteraf en daarmee geld. Het voornaamste bij het maken van een plan zijn het definiëren van een doel en een marktonderzoek.

Maak het doel helder. Hoe beter u weet wat u wilt gaan bereiken, hoe beter u daarop uw keuze kunt bepalen. Denk aan wie de doelgroep is, wat u specifiek wilt bereiken voor uw gebruikers, wanneer u dit wilt bereiken en hoeveel omzet/gebruikers u beoogt met uw app.

Zodra het doel duidelijk is, is bepaald wat u wilt bereiken. Het uiterlijk van de app is hiermee echter nog niet bepaald. Vraag uw doelgroep naar hun behoeftes via interviews of enquêtes. Dit marktonderzoek lijkt omslachtig, maar bespaart u later veel geld, omdat u hiermee veel beter ingekaderd heeft wat uw app moet gaan doen en hoe het eruit moet gaan zien.

2. Kies het juiste type app
Er zijn globaal 3 types apps te onderscheiden: appstore apps, gestandaardiseerde apps en maatwerk apps.

Met een bestaande appstore app kiest u voor een bestaand product dat wellicht doet wat u wilt. Doorzoek hiervoor de appstores en zie of datgene wat u wenst al bestaat. De meest voordelige optie.

Gestandaardiseerde apps heeft beperkte functionaliteit en daarmee is de toegevoegde waarde beperkt. Apps in deze categorie met één specifiek doel hebben vaak nog de meeste waarde voor u en uw gebruikers, maar moeten uiteraard wel passen binnen uw gestelde wensen. Denk bijvoorbeeld aan een menukaarten-app of boeken-app.

Maatwerk apps worden specifiek ontwikkeld aan de hand van uw wensen. Relatief veel tijd gaat hierbij zitten in het koppelen van externe databronnen met uw app. In veel gevallen is een maatwerk app de enige manier om echt unieke toegevoegde waarde te bieden voor uw gebruiker. Ten slotte: u maakt uiteraard pas een app die echt wat voor uw gebruikers oplevert, door deze exact bij hun behoeftes aan te laten sluiten!

3. Wees terughoudend met outsourcing
Een app developer kun je prima vinden in Nederland en ook in het buitenland. Gemiddeld gezien geldt: heb je weinig verstand van de technieken die benodigd zijn bij ontwikkelen van een app en van de lokale cultuur, des te moeilijker is het de controle te houden over uw app-ontwikkeling. Verliest u de controle, dan voldoet de app vaak uiteindelijk niet aan uw wensen en levert u dus in op de kwaliteit van uw app en de snelheid van oplevering. Wilt u outsourcen, dan is het verstandig hiervoor een ervaren partner in te schakelen, met ervaring in dat land en die cultuur. Hou er rekening mee dat in zo’n geval relatief veel tijd gaat zitten in communicatie met en feedback van/naar de betreffende ontwikkelaar. De extra uren die u en uw partner in de begeleiding moeten steken, zorgen er vaak voor dat dit uiteindelijk niet voordeliger is dan ontwikkeling in Nederland. Wel kan outsourcing een oplossing zijn voor teams die een tekort aan app developers in Nederland hebben.

4. Een app die geld oplevert, in plaats van kost
Een app die veel heeft gekost, maar nog veel meer geld oplevert/bespaart is niet duur, maar natuurlijk juist een verstandige investering. Hoe maakt u een app meer waard dan de investering? Hierbij kunnen de specialisten van Inventief IT u helpen. Wij maken graag een berekening van de investering en daarmee ook de terugverdientijd, op basis van uw kerncijfers en onze ervaring. Hierbij wordt het doel meegenomen dat u heeft gesteld, de uitkomsten van het marktonderzoek en welke taken Inventief, u en uw organisatie gaan vervullen om de app tot een succes te maken. Zodra dit overzicht duidelijk is, kun je u naast de inkomsten kijken wat andere kosten zijn, zoals de kosten voor app marketing of het aan de man brengen van de app bij uw huidige klanten. Blijkt uiteindelijk dat u de investering in uw app niet in afzienbare tijd terug kunt verdienen, bouw hem dan niet. Zo maakt u alleen een app die meer oplevert dan dat hij kost.

5. Kies de app developer met de juiste ervaring
U heeft een plan, een doel, een marketonderzoek en een ROI berekend en besluit uw app te laten ontwikkelen. Hiermee weet u ook welk budget u beschikbaar heeft voor uw app. Ook weet u op welke platformen (Android, iOS, Windows, of een combinatie) u uw app wilt laten ontwikkelen, welke functies de apps gaat hebben en in welke markt u de app wilt gaan lanceren. Dan is het wel zo handig dat u een app developer vindt die past bij uw budget, platform, de markt en ervaring heeft met de benodigde functionaliteiten in de app. Dit zorgt uiteindelijk voor een hogere kwaliteit voor het budget dat u stelt.

Wilt u kijken of u en Inventief IT een match zijn? Neem dan contact op met onze specialisten.


Inventief IT ontwikkelt maandelijks meerdere maatwerk-websites en applicaties en werkt voor het MKB tot aan organisaties als Staatsbosbeheer. We richten ons op premium software ontwikkeling, zijn innovatief en gewend mee te denken in complexe processen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *