Geld verdienen met een app – de Verdienmodellen

Het laten ontwikkelen van een app is vaak een kostbare investering. Voordat u tot deze stap overgaat is het daarom belangrijk na te denken over het voordeel dat u wilt gaan behalen. Zo kan het zijn dat u loyalere klanten krijgt, door een service-gerichte app aan te bieden. Of een app laat ontwikkelen die bedrijfsprocessen gaat optimaliseren en hiermee veel geld voor uw bedrijf bespaart. In dit artikel gaan we ons echter richten op een derde mogelijkheid: geld verdienen met een app.

Geld verdienen met een app
Het is namelijk zeker mogelijk (veel) geld te verdienen met een eigen app. Als dit het voornaamste doel is, is het verstandig van tevoren te bedenken welke verdienmodellen u wilt gaan hanteren.

Wat zijn de meest gangbare verdienmodellen voor apps?
Er zijn verschillende verdienmodellen te koppelen aan uw toekomstige app. Hieronder benoemen we de 3 meest gangbare verdienmodellen en geven u een aantal tips.

1. Betaalde app
In de app-stores worden veel apps gratis aangeboden, maar het is ook mogelijk uw app betaald aan te bieden. U bepaalt dan zelf welke prijs ervoor betaald dient te worden. Download een persoon uw app, dan dient men hier eerst voor te betalen en wordt vervolgens 70% van dit bedrag op uw account bijgestort. 30% van het totale bedrag wordt namelijk ingehouden door de grote app-stores.

Voorbeeld
U zet uw app te koop voor €1,-. Wordt de app vervolgens 30.000 keer gedownload, dan is de totale omzet €30.000,-. Van dat bedrag is €21.000,- voor u en gaat €9.000,- naar de app-store.

Niemand gaat betalen voor een app waar men niks aan heeft. Wilt u dit verdienmodel succesvol gaan gebruiken, zorg dan dat u een app laat ontwikkelen die men echt graag wil gaan gebruiken. Denk aan welke voordelen de app voor uw gebruikers heeft. En of uw app uniek is in de markt.

2. In-app aankopen
Dit zijn aankopen die de gebruikers in de app kunnen doen. Dit model wordt steeds populairder. Meerdere grote bedrijven genereren hun inkomsten volledig op deze manier.

Het model van in-app aankopen wordt al veelvuldig toegepast in game-apps. De gebruiker kan het spel gratis downloaden en beginnen met spelen. Halverwege het spel, op het moment dat men vast begint te lopen, kunnen extra levens/tijd/andere voordelen tegen betaling aangeschaft worden.

Voorbeeld
Dat dit model heel goed kan werken blijkt wel uit het verhaal van game-app Candy Crush Saga. Dit is een spel waarin combinaties met snoepjes gemaakt dienen te worden. De app kan gratis gedownload worden en men heeft in het spel maar een beperkt aantal levens. Wanneer deze op zijn, kunnen nieuwe levens gekocht worden. Op het hoogtepunt verdiende King.com, het bedrijf achter de app, $850.000,- per dag met het spel. Ruim $25.000.000,- per maand.

3. Advertenties
Een derde mogelijkheid voor geld verdienen met een app is door middel van advertenties. Deze advertenties worden in uw app geplaatst en hiervoor krijgt u dan betaald. Ook dit model wordt relatief vaak toegepast.

Verschillende advertentienetwerken, waaronder AdMob en Adfonic, zijn specifiek gericht op smartphones en tablets. Meld u hier aan en vervolgens wordt in de software aangegeven hoe u de advertenties kunt (laten) plaatsen. Gebruikers van uw app krijgen deze advertenties vervolgens op bepaalde plekken in de app te zien.

Checklist Oplossen van je Probleem
4. Andere verdienmodellen

Bovenste modellen worden het vaakst gebruikt. Dit betekent echter niet dat er geen andere mogelijkheden zijn tot het geld verdienen met een app.

Zo is een app bijvoorbeeld ook aan een abonnement te koppelen. Zo bent u gegarandeerd van maandelijks vaste inkomsten. Ook kunt u de app gratis aanbieden en de gebruiker laten betalen voor bepaalde premium-functies.

Vergeet ook vooral niet dat het ook mogelijk is verdienmodellen te combineren. Maak bijvoorbeeld een gratis app met advertenties en een betaalde versie zonder advertenties. Ook zo kunt u (veel) geld verdienen met een app.

Welk verdienmodel moet ik kiezen?
Het hangt sterk af van uw app en de markt waarin u zich begeeft welk model het beste gebruikt kan worden. De ene app zal meer verdienen met in-app aankopen en de andere met bijvoorbeeld een betaald model.

Onze tip: kijk naar de apps van concurrrenten/vergelijkbare apps. Kijk hoe zij hun geld verdienen.

Mocht naar verloop van tijd toch nog blijken dat het gekozen model te weinig inkomsten oplevert, dan kunt u altijd nog andere modellen testen en eventueel overstappen. Succes met uw keuze!

Hanteert u andere modellen voor het geld verdienen met een app? Ook dan horen wij dat graag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *