Maatwerk apps of toch een standaard oplossing?

Inventief IT is gespecialiseerd in de ontwikkeling van maatwerk apps en webapplicaties . Dit betekent niet dat wij altijd een maatwerkoplossing adviseren. Zeker niet. Het traject van maatwerk apps is intensief. En wordt vaak onderschat.

Maatwerk apps
Complexiteit
Een webapplicatie als WeTransfer lijkt in de basis heel simpel. Upload een bestand en verzend dit naar een andere gebruiker. Toch kost het vaak veel tijd en geld om een dergelijke applicatie te bouwen. Maanden tot jaren werk is geen uitzondering bij dergelijke grote applicaties. Een belangrijk aspect bij veel gebruikte applicaties is dat het ‘fool-proof’ moet zijn. Alle mogelijke scenario’s moeten uitvoerig getest zijn en voor mogelijke fouten een oplossing geboden worden. Dit kunnen er tientallen, zo niet honderden scenario’s zijn. Een hele klus dus.

Overwogen beslissing

Wanneer iemand kiest voor maatwerk apps dient dit een weloverwogen beslissing te zijn. Is er bijvoorbeeld een standaardoplossing beschikbaar in de markt, overweeg dit dan zeker eerst. Wanneer een oplossing voor 95% voldoet aan je wensen, is het dan niet veel verstandiger (en vaak ook voordeliger) om die overige 5% voor lief te nemen?

De 5%
Bepaal wat de USP’s (unique selling points) van je applicatie zullen zijn. Vallen deze juist binnen de 5%, dan wordt het een ander verhaal en zullen maatwerk apps een vele hogere bedrijfswaarde vertegenwoordigen. Is dit onderdeel cruciaal voor het bedrijfsproces? Zorgt dit voor een dermate groot verschil in beleving voor de gebruikers? Bespaar je hiermee (veel) geld of levert dit het juist op? Meerdere vragen beantwoord met ‘ja’? Dan zal het gedeeltelijk/volledig toepassen van maatwerk al snel lonend zijn.

Mogelijkheden vergroten

Veel standaardoplossingen geven mogelijkheden om koppelingen op te zetten met andere software. Denk bijvoorbeeld aan API’s, XML of andere interfaces. Voor juist het onderscheidende deel van je applicatie kun je een gedeeltelijke maatwerk software laten ontwikkelen. Ook kan de maatwerksoftware twee onderdelen met elkaar verbinden. Een standaardsoftware-oplossing aangevuld met maatwerk of een integratie tussen twee oplossingen is nog een andere mogelijkheden. Dit kan zo maar net het verschil gaan maken.

Investering
Is het laten ontwikkelen van een maatwerkoplossing duur?“ Die vraag wordt ook vaak aan de accountmanagers bij Inventief IT gesteld. De investering moet natuurlijk altijd in perspectief gezien worden. Is de app cruciaal voor het bedrijfsproces, bespaart het geld/tijd/personeel of levert het juist geld op, dan is het rendement als snel heel hoog.

Gedegen advies
Ongeacht welke leverancier je kiest voor de software, belangrijk is een eerlijk en gedegen advies. Ook bij een standaardoplossing wil je op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen, bijvoorbeeld in abonnementsprijs of voorwaarden. Daarnaast wil je echt het vertrouwen hebben dat de oplossing datgene biedt dat initieel de doelstelling was.

Twijfel je of je voor een oplossing middels maatwerk apps, een standaardoplossing, of juist een combinatie moet gaan? Weet je nog niet precies hoe je het technisch in wilt richten? Neem dan contact op met onze specialisten. Wij hebben een obsessie voor het ontwikkelen van briljante applicaties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *