Pokémon Go – Augmented Reality toegepast in Gaming

Pokémon Go, de afgelopen week kon je er echt niet omheen. Dit spel maakt gebruik van augmented reality. Wat is dit? En hoe werkt het eigenlijk? Wij leggen het uit…

Pokémon Go

Wanneer je Pokémon Go gaat spelen lijkt het of Pokémon echt in je omgeving rondloopt. Hierbij wordt de camera- en GPS-functie van je smartphone gebruikt om geanimeerde creaties te projecteren op je scherm, wanneer je met de camera de omgeving scant. Als zijnde een extra laag die voor je omgeving wordt weergegeven. Photoshop-gebruikers kennen dit principe waarschijnlijk wel vanuit dit veelgebruikte grafische programma.

De term augmented reality werd al eerder gebruikt bij verschillende technologieën, waaronder Google Glass. Hiermee zie je tekst en afbeeldingen als het ware voor je zweven. De HoloLens van Microsoft kan bijvoorbeeld een virtueel boodschappenlijstje op je koelkast hangen, of je met virtuele steentjes laten spelen op je eettafel. Daarnaast zijn er enkele populaire smartphone-apps die gebruikmaken van vergelijkbare technieken, denk o.a. aan het Nederlandse Layar. Hiermee kunnen eveneens interactieve augmented reality-ervaringen gecreërd worden. Funda biedt hier via o.a. een functionaliteit waarmee je door je camera op een te koop staand huis te richten, meteen meer informatie krijgt over o.a. de vraagprijs, oppervlakte, foto’s, enzovoort.

Hoe kan augmented reality toegepast worden bij mijn bedrijf?
Air force (luchtmacht Verenigde Staten) maakt gebruikt van augmented reality, verwerkt in de helm van haar piloten. Door middel van verschillende camera’s kan de piloot als het ware door de wanden van het toestel heen kijken om zo een beter beeld te krijgen van de ‘target’. Aangezien dit natuurlijk allemaal op maat ontwikkeld wordt is het met een investering van ongeveer $400,000 per helm momenteel nog wel behoorlijk aan de prijs.

Andere toepassingen van augmented reality zijn o.a.:
– op het gebied van industrieel onderhoud. Denk bijvoorbeeld aan onderdelen-analyse, layout- en constructie-planning.
– het leveren van een authentiekere leerervaring voor studenten. Elke student kan zijn eigen unieke ontwikkelpad hebben, met real-life simulaties, zonder tijdsdruk of daadwerkelijke gevolgen.
– het verschaffen van een extra laag van informatie tijdens een reis/vakantie. Richt simpelweg je smartphone op een bezienswaardigheid en de app geeft bijvoorbeeld historische informatie weer. Of bij een museum wordt informatie gegeven en/of een preview gegeven over de huidige expositie.
– virtual dressing. Stel je voor: je bent aan het zoeken naar een kledingstuk in een webshop en de site geeft je de mogelijkheid om deze virtueel te dragen, zodat je kunt kijken of o.a. de kleur bij je past. Gewoonweg terwijl je comfortabel thuis zit of op kantoor tijdens een lunchpauze.
– virtual gaming. Zoals in het eerder besproken Pokémon Go.

Nieuwsgierig geworden naar Pokémon Go? Pokémon Go verschijnt naar verwachting binnen enkele dagen officieel in Nederland. Tot die tijd is de game alleen te vinden in de App Store met een Australisch of Amerikaans account, en kunnen Android-gebruikers handmatig een APK-bestand downloaden en installeren.

Meer informatie over augmented reality, onze specialisten vertellen je graag meer over de mogelijke toepassingen binnen uw bedrijf.


Inventief IT ontwikkelt maandelijks meerdere maatwerk-websites en applicaties en werkt voor het MKB tot aan organisaties als Staatsbosbeheer. We richten ons op premium software ontwikkeling (zie onze site), zijn innovatief en gewend mee te denken in complexe processen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *