Slimme dataverwerking in de industriële sector

In de industriële sector zijn nog flinke stappen te zetten als het gaat om slimme dataverwerking. Door slimmer om te gaan met data kunnen problemen aan zogeheten machines voorkomen worden en kan er gemakkelijk geld verdiend worden.

slimme dataverwerkingStel jezelf eens een fabriek voor waar allerlei verschillende machines nodig zijn voor een heel productieproces. Als al deze machines voorzien zijn van apparaten die gegevens verzamelen over deze machines, kunnen deze ook beter op elkaar afgestemd worden. Een voorbeeld: er rollen ieder uur 10.000 spijkers van een lopende band. De machine die daarop volgt, de machine die de spijkers in doosjes inpakt, heeft regelmatig te maken met storingen. Als gevolg daarvan hopen de stapels spijkers zich snel op wanneer niemand handmatig ingrijpt.

Laat de machine zelf ingrijpen

Stel dat deze machines voortaan voorzien worden van slimme apparaten. Deze apparaten kunnen met elkaar communiceren en sturen elkaar aan. Wanneer het tweede apparaat een storing vertoont, wordt er realtime een melding gestuurd naar de eerste machine, waarna deze zichzelf automatisch stopzet om opstoppingen in het proces te voorkomen.

Kosten besparen

Beter nog is wanneer de data van de apparaten zo slim wordt uitgelezen, dat men kan voorspellen wanneer er een storing aan zit te komen. De techneuten binnen het bedrijf krijgen dan een pushbericht op hun smartphone waardoor zij direct actie kunnen ondernemen en het productieproces snel weer voortgezet kan worden. Op die manier worden veel kosten bespaard!

Alle data in kaart

Voor bedrijven kan het heel gemakkelijk gemaakt worden om al de data die de verschillende machines verzamelen overzichtelijk in kaart te brengen. Deze data wordt dan verzameld in een app waar alle medewerkers gebruik van kunnen maken. In deze app staat alle achtergrondinformatie van de verschillende machines. Wanneer deze aangeschaft zijn en in gebruik genomen zijn, welke onderdelen tot dusver vervangen zijn, hoe lang de garantie voor de nieuwe onderdelen nog loopt, welke medewerkers toegang hebben tot deze machine, enzovoorts. Dat scheelt enorm veel papierwerk! Deze app is dusdanig af te stemmen dat alle medewerkers alleen toegang hebben tot de informatie die voor hun van belang is.

Eens verder praten over slimme dataverwerking binnen jullie sector? Neem dan contact op.

slimme dataverwerking