Succesvol innoveren doe je zo…

Ondernemingen die succesvol innoveren hebben een aantal overeenkomstige eigenschappen. Zo is er sprake van stimulerend leiderschap in plaats van puur controleren. Er wordt grote waarde gehecht aan het teamgevoel. Innovatie zit ingebakken in het dagelijkse werk. Het nut/de noodzaak van innoveren wordt door de gehele organisatie gedragen. Er zijn processen/structuren uitgewerkt die de innovatie ondersteunen. Bevoegdheden wordt vrijwel altijd gedelegeerd. Dit zijn echter niet de enige factoren die leiden tot succesvolle innovatie.

succesvol innoveren
De sleutel naar succesvol innoveren zit vooral besloten in de volgende 6 voorwaarden:
1. Zorg dat innovatie een vast patroon heeft. Werk hier niet ad-hoc aan, maar zorg dat de organisatie/medewerkers dit als tweede natuur zien. Anticipeer continue op de markt en omgeving.
2. Geef vertrouwen aan de medewerkers. Stimuleer en bind ze. Creër een ‘wij-gevoel’, zodat innovatie interessant voor ze wordt.
3. Zorg dat de uitvoerders ook actief meedenken in de innovatie. Maak gebruik van hun creativiteit en zorg dat ze iets bij (kunnen) dragen hieraan. Zij worden hiermee trots op hun onderneming en zullen dit naar buiten toe uitdragen.
4. Neem het ontwikkelen van ideeën mee in de beoordeling van medewerkers. Lange termijn is hierbij belangrijker dan de ‘waan van de dag’.
5. Kader de innovatie in per cluster. Strategisch: wat willen we met deze innovatie? Diensten en producten: hoe vertalen we de innovatie naar het aanbod in producten/diensten? Procesmatig: hoe brengen we het op de markt?
6. Maak van de innovatie een stuk identiteit van je bedrijf. Straal deze innovatie ook uit naar de markt. Denk aan: Apple.

Hoe passen jullie innovatie toe binnen jullie organisatie?


Inventief IT ontwikkelt maandelijks meerdere innovatieve maatwerk-websites en applicaties en werkt voor het MKB tot aan organisaties als Staatsbosbeheer. We richten ons op premium software ontwikkeling, zijn vooruitstrevend en gewend mee te denken in complexe processen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *