Tips voor veilig internetten binnen je bedrijf

Was vroeger één van de grootste nachtmerries van een ondernemer dat het pand waarin het bedrijf gevestigd was in brand zou vliegen – immers, al de waardevolle spullen voor het bedrijf én de administratie lagen in het pand opgeslagen – is dat tegenwoordig niet meer het geval. Immers, de administratie sla je ergens op in de cloud, je back-upt je een slag in de rondte en zolang er internetverbinding is kun je altijd bij uw gegevens. Cash geld? Veel bedrijven hebben het niet meer in huis maar ergens op een bankrekening. Kan het ook niet verbranden, mocht uw pand wel in brand vliegen.

De grootste angst van een ondernemer is tegenwoordig het niet bij zijn/haar bestanden kunnen op hun computers en het kwijtraken van belangrijke gegevens die op de computer zijn opgeslagen. En dat komt vaker voor dan gedacht. Internetcriminaliteit is tegenwoordig een groot probleem voor bedrijven. Het hacken van belangrijke en vertrouwelijke gegevens komt geregeld voor. Met name ransomware zijn in opkomst.

Wat zijn ransomware?

Ransomware zijn computervirussen die de data op je computers vergrendelen. Eigenlijk kun je zelfs wel van “gijzelen” spreken. En wat gebeurt er wanneer er in het “echte” leven iemand gegijzeld wordt? Dan wordt er vaak losgeld geëist. Dat is ook het geval met ransomware. Internetcriminelen eisen bedragen variërend van enkele honderden euro’s tot tienduizenden euro’s (veelal in Bitcoins) voordat zij je data weer vrijgeven. Veel bedrijven zijn geneigd dit bedrag maar te betalen, omdat in sommige gevallen het “losgeld betalen” voor hen goedkoper is dan een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen dat (misschien) de bestanden voor een groot deel veilig kan stellen. Een groot nadeel van betalen aan internetcriminelen is echter dat je natuurlijk wel te maken hebt met criminelen. Wie garandeert je dat je na het betalen van het losgeld daadwerkelijk de toegang tot je bestanden terugkrijgt?

Ransomware

Het beschermen van je vertrouwelijke gegevens moet je zien als het beschermen van een stad gedurende de Middeleeuwen. In die tijd werd er een grote muur om een stad gebouwd, om alles en iedereen die zich binnen de muur bevond te kunnen beschermen. Mensen van buiten de muren werden bekeken met argwaan. Vaak zaten er grachten om de muren heen; nog een belemmering om doorheen te komen. Dan maakte men natuurlijk nog gebruik van wachttorens, kanonnen en andere wapens om de vijand af te weren. Ten slotte waren er nog de vuisten, voor als er echt niets meer werkte.

Het beschermen van een stad – het beschermen van je netwerk

  1. Argwaan

Nee, zo zijn de meesten van je werknemers niet opgevoed. Veel van hen zijn goed van vertrouwen. Maar op het internet is argwaan gezond. We weten immers nooit écht zeker met wie we te maken hebben als we die persoon niet kunnen zien, horen, ruiken en voelen. Een mailtje van je bloedeigen moeder kan zelfs zomaar afkomstig zijn van een internetcrimineel. Natuurlijk vertrouw je je moeder wanneer ze je haar verlanglijstje voor Sinterklaas stuurt, maar zodra je collega een mailtje stuurt met de tekst: “Dit moet je echt even zien, ik wist niet wat ik zag” gevolgd door een link, dan kun je misschien beter even een Whatsappje sturen om te kijken waar dit mailtje over gaat. Het is als bedrijf ook altijd noodzakelijk om de medewerkers te informeren over de gevaren die schuilgaan op het internet. Doe dat dan ook vooral.

2. Een ophaalbrug – Antivirus software

Als je veilig wilt internetten binnen je bedrijf is het noodzakelijk om een goede antivirus software te gebruiken. Je kunt dit als het ware zien als een ophaalbrug boven de grachten. Bij zo’n ophaalbrug wordt gecontroleerd wie of wat er binnen komt in de stad. Antivirus software zorgen ervoor dat alles wat je doet op het internet gecontroleerd wordt. Vertrouwt het antivirus programma iets niet? Dan gooit ie het zo in de spreekwoordelijke gracht.

3. De muur – Een goede firewall

Bedreiging op het internet kan komen van reeds bestaande software die op het internet rondzweeft, maar kan ook direct van personen afkomstig zijn. Met een goede firewall (de stadsmuur), zijn de meeste aanvallen te voorkomen. Heb je een goed antivirusprogramma gekocht? Dan is de kans groot dat daar een firewall functionaliteit bij aanwezig is.

4. Wachttorens – Regelmatig updaten

Soms kun je problemen al van mijlenver aan zien komen. Bijvoorbeeld wanneer jij zo iemand bent die wanneer de pop-up “Er zijn updates beschikbaar voor uw computer” standaard wegklikt. Grote kans dat je ook veel van dergelijke werknemers hebt. Voor updates hebben ze vaak helemaal geen tijd. Maar updates zijn er niet voor niets. Hackers zijn namelijk dol op verouderde software, want vanuit verouderde software is gemakkelijk in te breken. Je computer up-to-date houden is daarom van groot belang! Hebben je werknemers op de werkvloer daar zelf geen tijd voor? Zorg er dan voor dat je systeembeheerder(s) daar in de avonduren mee aan de slag gaan!

5. Kanonnen – Actie ondernemen wanneer er iets misgaat

Gaat er, ondanks je genomen voorzorgsmaatregelen, wel iets mis binnen je netwerk? Hoe eerder een bedreiging gedetecteerd wordt, hoe sneller deze aangepakt kan worden en hoe minder schade er kan ontstaan. Instrueer je medewerkers daarom wat ze moeten wanneer er iets misgaat. Laat het hen vooral niet zelf proberen op te lossen, maar laat ze direct de systeembeheerder inschakelen!

bolwerk kanon

Investeren in veilig computergebruik kan altijd uit

Je bedrijf wil je koste wat kost beschermen tegen gevaar en bedreiging van buitenaf. Het is een noodzakelijke investering, wil je niet ten prooi vallen aan internetcriminaliteit. Het kan bovendien wel uit. Investeren in veilig computer- en internetgebruik is nooit duurder dan de kosten die je moet maken wanneer al je vertrouwelijke bedrijfsgegevens zijn gestolen.

kantoor

En hoe doen wij dat met de apps die we ontwikkelen?

Bij Inventief IT kijken we bij iedere technische toepassing of app die we ontwikkelen naar hoe we er voor kunnen zorgen dat deze binnen jouw bedrijf veilig te gebruiken is. Dat is nodig, want ook binnen apps die gebruikt worden binnen een bedrijf zijn vaak vertrouwelijke gegevens te vinden. Denk bijvoorbeeld maar eens aan apps van webshops, die persoons- en betalingsgegevens van klanten binnen krijgen. Maar ook apps waarbij de administratie in een ziekenhuis wordt bijgehouden. Je moet er als manager van een ziekenhuis niet aan denken dat medische gegevens van patiënten op straat komen te liggen omdat er een foutje in een app zit. Of dat gegevens verwisseld worden. Wij denken daar voordat we een app ontwikkelen juist wel aan. En vooral aan hoe we dat kunnen voorkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *