6 Trends in apps voor 2018 – waar speel je op in?

Het is nog maar net november, maar het nieuwe jaar ligt al op de loer. De tijd van terugblikken en vooruitkijken is daarmee officieel begonnen. Het is nog te vroeg voor een jaarlijstje, maar we kunnen wel alvast kijken naar wat er goed gegaan is in 2017 op het gebied van app-developing, en een voorspelling doen van wat we denken dat er in 2018 gaat gebeuren. 2017 was een te gek jaar voor app-ontwikkelaars. Er zijn nu wereldwijd maar liefst 254 miljard apps te downloaden. Wie denkt dat dat de max is zit er helemaal naast. Er zijn nog tal van gaten in de markt. Er zijn nog tal van bedrijven die door middel van een eigen app (meer) aan costumer service kunnen doen. En er zijn nog tal van trends waar op meegelift kan worden. In deze blog kijken we naar de trends in apps voor 2018, waarvan wij denken dat er nog grote kansen liggen.

Trends in apps

  1. Financiële apps

trends in apps Zouden we over enkele tientallen jaren nog fysiek geld op zak hebben? Of zouden alle transacties digitaal verlopen? Er zijn verschillende geluiden hoorbaar over dit onderwerp; in de financiële wereld is men het nog niet met elkaar eens over hoe het er in de toekomst uit zal gaan zien. Daarin lijkt angst over een cashloze samenleving de boventoon te voeren. Wat als er een enorme storing is waardoor mensen niet bij hun geld kunnen komen? Hoe zit het met de beveiliging van ons geld wanneer dat alleen nog maar digitaal bestaat? Feit is wel dat we de komende jaren met z’n allen meer en meer online gaan betalen. Via de bekende bankier-apps, maar ook misschien wel meer met een virtuele munteenheid zoals de Bitcoin, of apps waarin je geld stort (een beetje zoals een Chipknip) waarmee je bijvoorbeeld enkel en alleen taxiritjes kunt betalen.

Verder zijn er de afgelopen tijd leuke initiatieven genomen voor financiële apps, zoals bijvoorbeeld de Peaks-app (al is deze nog in de testfase). Met deze app wordt ervoor gezorgd dat al je betalingen afgerond worden op een hele euro. Met het ‘wisselgeld’ wordt er vervolgens voor je belegd in indexfondsen.

Op het gebied van financiële apps zijn er nog tal van mogelijkheden die tot nu toe nog niet of te weinig uitgewerkt zijn. Heb je een goed idee voor een briljante financiële app? Dan is 2018 wellicht dé tijd om hier vol op in te zetten.

2. Allerlei soorten smart apps

Tijd is misschien wel het meest kostbare ‘bezit’ wat een mens kan hebben. Dus als er tijd ‘gewonnen’ kan worden door dingen slimmer te doen, dan is dat vaak een goed idee. Smart apps spelen hier handig op in. Er valt bijvoorbeeld te denken aan smart apps voor in je huis; met een smart app kun je bijvoorbeeld vanaf de bank je verlichting, beveiliging en apparaten bedienen. Maar je kunt ook denken aan smart apps voor je gezondheid; met een app kun je bijvoorbeeld meten hoelang je precies moet wandelen/hardlopen/zwemmen om die ene donut er weer af te werken, of je hebt een app die bijhoudt hoeveel stappen je iedere dag zet. Er zijn nog tal van smart apps denkbaar. Denk bijvoorbeeld eens aan een app waarin je kunt bijhouden wat voor kamerplanten je in huis hebt en wanneer je deze water geeft. Je app kan je dan een seintje geven wanneer het opnieuw tijd is om je planten water te geven. Nooit meer dode planten dankzij een slimme app, dat klinkt als een goed idee!

3. Educatieve apps

In het onderwijs is men lange tijd huiverig geweest voor het gebruik van apps. De angst zat hem met name in dat kinderen door het vluchtige karakter van een app niet in staat waren om de kennis op te slaan. Inmiddels is er meer studie gedaan naar hoe kinderen kunnen leren met behulp van apps, en daaruit blijkt dat men helemaal niet zo hoeft te vrezen voor digitale ontwikkelingen binnen het onderwijs. Een mooi voorbeeld daarvan is ‘Fit & Vaardig op school’. Dit digitale lesprogramma zorgt ervoor dat kinderen al bewegend beter leren. Na twee jaar Fit & Vaardig op school hebben de kinderen een leerwinst behaald van maar liefst vier maanden. Bovendien worden ze er een stuk fitter van.

Educatieve apps zijn er al wel, maar er zijn nog tal van mogelijkheden denkbaar waardoor kinderen met behulp van een app nog meer en beter kunnen leren.

4. Apps op het gebied van digitale beveiliging

Overal waar gegevens worden opgeslagen is beveiliging nodig. In een tijd waarin internetcriminaliteit op de loer ligt is beveiliging een continue investering waard. App-ontwikkelaars zoals die van Inventief IT hebben beveiliging hoog in het vaandel bij het ontwikkelen van een app. Toch is dit een gebied waar continu ontwikkeling nodig is. Stilzitten is geen optie. Voor app-ontwikkelaars / ethical hackers is hier een absolute groeimarkt te vinden. Lees hier onze blog met Tips over veilig internetten binnen je bedrijf.

5. Apps met duurzaamheid als thema

Duurzaamheid blijft – ook in 2018 – een belangrijk thema. Apps die zowel consumenten als bedrijven helpen duurzamer te leven/werken, zullen steeds meer voet aan de grond krijgen. Zeker wanneer duurzame keuzes zo gemakkelijker worden gemaakt. Iedereen wil immers wel duurzaam leven, maar niet iedereen wil er veel moeite voor doen.

6. Wearables

trends in apps smart watchDe Apple Smartwatch is het allerbeste voorbeeld van een wearable. Maar ook de Fitbit of andersoortige polsdragers zijn wearables waar nog flink op in te spelen valt. Een app voor een wearable is toch weer wat anders dan een app voor een smartphone. Er zijn nog tal van mogelijkheden om verder op in te spelen. Want wie zegt dat een wearable per sé om je pols moet? Wellicht is er ook wel iets mogelijk qua schoenen, riemen of kettingen?

Natuurlijk zijn er nog tal van trends in apps die in 2018 een belangrijke rol gaan spelen. Welke trends in apps zie jij erg belangrijk gaan worden in 2018?

Voor de ontwikkeling van een app is veel tijd nodig. Heb je een idee voor een briljante app, dan is het raadzaam om niet te lang te wachten met de start van de ontwikkeling ervan. Voor je het weet is er nog iemand met hetzelfde goede idee, en wordt jouw idee iemand anders nieuwe inkomstenbron. Nieuwsgierig naar de verschillende verdienmodellen van een app? Lees dan deze blog over de verschillende verdienmodellen van een app.

Heb je naar aanleiding van deze blog vragen, ideeën of suggesties? Wij horen het graag! Contact opnemen met Inventief IT kan via deze contactpagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *