Verschil tussen waarde en prijs: wat levert het op?

verschil tussen waarde en prijsAls consument houdt u zich geregeld bezig met zaken als waarde en prijs. U bent bijvoorbeeld bezig met het verbouwen van een huis en wilt een schilder inhuren voor alle kozijnen. Zo’n schilder maakt dan een inschatting van de werkzaamheden, u vraagt vervolgens wat dat dan moet kosten. Soms schrikt u van de kosten (= de prijs). Het werk van de schilder heeft nou eenmaal een bepaald prijskaartje. Waar u misschien niet bij nadenkt is wat het u oplevert (= de waarde).

Veel meer tijd

Denk eens na wat het u zou kosten als u besluit zelf de kozijnen te schilderen. Tijd om uit te zoeken waar de beste verf te bestellen is, tijd om alle kozijnen te schuren, tijd om de kozijnen te verven en ga zo maar even door. Grote kans dat u veel meer tijd kwijt bent aan de hele klus dan dat de schilder zou zijn. Want een schilder heeft nou eenmaal ervaring met klussen zoals deze, en u niet. Er zit door gebrek aan ervaring ook nog een kans in dat de klus niet helemaal goed uitgevoerd wordt. Na een te korte tijd begint de verf af te bladderen en kunt u helemaal overnieuw beginnen.

De tijd die u investeert in het schilderen van het huis had misschien wel veel beter of leuker besteed kunnen worden. Misschien heeft u wel een bedrijf en verdient u per uur gemiddeld meer dan wat de schilder per uur rekent. Dan heeft u niet goed rekening gehouden met wat het oplevert als het schilderwerk uitbesteed wordt. De waarde van de vakman is onderschat.

Vakmanschap, kennis en kunde bepalen waarde

Waarde en prijs is dus niet hetzelfde. In ons werk – het ontwikkelingen van technische oplossingen voor bedrijfsmatige problemen – komen we geregeld tegen dat mensen schrikken van de prijs die we voor ons werk vragen. Deze prijzen komen echter niet zomaar uit de lucht vallen. We werken namelijk met de beste mensen in ons vakgebied, mensen die de kennis en kunde hebben om uw problemen op te lossen. Om tot een goed eindresultaat te komen is er soms veel tijd nodig. Maar de prijs van ons werk is het uiteindelijk waard.

Een voorbeeld:

Binnen uw bedrijf bent u veel tijd kwijt aan het maken van een goede planning voor de inzet van uw personeel. Iedere week kost dat meer tijd dan dat u er eigenlijk aan zou willen besteden. Want eigenlijk houdt u zich veel liever bezig met wat er op de werkvloer gebeurt.

Inventief-IT kan zorgen dat het maken van de planning voortaan geautomatiseerd wordt. In een applicatie, speciaal ontwikkeld voor uw bedrijf, valt precies in te voeren wie er bijvoorbeeld parttime werkt, wie ’s avonds beschikbaar zijn en wie wanneer vakantie heeft. Door het automatiseren van het maken van de planning bespaart u zich wekelijks (of misschien zelfs dagelijks) een hoop tijd, die u kunt gebruiken voor andere nuttige zaken en waardoor u misschien zelfs wel meer geld gaat verdienen.

De waarde van iets zit dus niet in de totale kosten van een project, maar in wat het oplevert. Dat kan geld zijn, dat kan tijd zijn of dat kan zelfs het voorkomen van een burn-out zijn. Vraagt u zich dan voortaan bij het opvragen van een offerte niet alleen af wat iets gaat kosten, maar ook vooral wat het op gaat leveren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *