Wat kost een app? | Van idee tot briljante app!

Mocht je bij dit artikel terecht zijn gekomen en een éénduidig antwoord verwachten op de vraag ‘Wat kost een app?’, dan helpen we je nu nog uit deze droom. De kosten voor het laten maken van een applicatie kunnen namelijk enorm verschillen. Wij kunnen dus niet direct zeggen: “Een app kost €5.000,-“, of “een app kost €100.000,-“. Het laten ontwikkelen van een app is in de meeste gevallen maatwerk en de kosten zijn afhankelijk van een aantal verschillende factoren; het aantal opties dat je applicatie heeft, het aantal datakoppelingen en het aantal platformen waarop je app moet draaien. De ene app zal misschien €10.000,- kosten, de andere €20.000,- en weer een ander misschien zelfs wel €250.000,-! Op de vraag ‘Wat kost een app’ is daarom niet één simpel antwoord te geven.  

‘Wat kost een app?’ Het bepalen van de prijs:

Om de totale prijs van je applicatie te laten bepalen is het goed een aantal zaken op een rijtje te zetten.

  • Wat voor type app wil je?
  • Voor welke platformen moet je app geschikt zijn?
  • Hoe wil je dat de app eruit komt te zien?
  • Waar laat je je app maken?
  • Wat zijn de overige kosten? (marketing, hosting etc)

Type app

Wereldwijd worden er miljoenen applicaties aangeboden. Deze worden veelal onderverdeeld in een aantal categorieën.

Games

Candy Crush app

Candy Crush is een ogenschijnlijk simpele game, waar nog best veel techniek achter zit.

‘Games’ is één van die categorieën. Er zijn talloze games te spelen via smartphone, tablet of desktop. Het ontwikkelen van een game is vaak een kostbare zaak. Dit komt omdat games vaak erg uitgebreid zijn. Denk bijvoorbeeld maar eens aan het ontwerpen van verschillende levels, de mogelijkheid om een eigen account te beheren, de mogelijkheid om samen met vrienden te spelen, de koppelingen met social media, het ontwerp van verschillende characters en talloze extra functies. Zelfs simpele games zoals Snake of Pinball hebben een flink aantal ontwikkeluren gekost om te maken. Voor het ontwikkelen van een game kun je gerust rekening houden met een minimum van €10.000,-. En dan hebben we het nog maar over een minimum! Er zijn (simpele) spellen bekend die meer dan een ton gekost hebben (en dat alleen nog maar voor een eerste versie van de game)!

Klantenapps

De game-categorie is een erg duidelijke categorie binnen het enorme spectrum aan apps. Klantenapps zijn ook veelvoorkomende apps. Dergelijke apps worden veelal verbonden aan een klantenkaart. Supermarktketens of grote drogisterijen gebruiken klantenkaarten om veel data te verzamelen en hun klanten gerichte aanbiedingen te kunnen doen.

Een goed voorbeeld daarvan is bijvoorbeeld de klantenapp van drogisterijketen Kruidvat. De – vrij simpele – applicatie houdt voor de klant bij hoeveel punten hij of zij al heeft gespaard. Daarnaast wordt er iedere dag een aanbieding gedaan op basis van eerdere bestedingen in de winkel. Wanneer iemand bijvoorbeeld veel artikelen voor kinderen aanschaft kan Kruidvat er vanuit gaan dat diegene kinderen heeft of werkt met kinderen. Een aanbieding voor luiers kan er via de app daardoor makkelijk uitgaan. Iemand die nooit iets koopt voor kinderen, maar bijvoorbeeld wel eens haarverf heeft gekocht, zal in die plaats geen aanbieding voor luiers krijgen maar juist een aanbieding voor een nieuw product haarverf. Naast de aanbiedingen en het puntensaldo kun je in de Kruidvat-app de dichtstbijzijnde winkel vinden en kun je de streepjescode van je klantenkaart laten scannen. That’s it!

Toch zit er achter een dergelijke klantenapp behoorlijk veel techniek. De app lijkt op het eerste gezicht vrij simpel, maar achter de schermen gebeurt een hele hoop. Gegevens worden continu verzameld en geanalyseerd. Dit moet allemaal realtime uitgelezen kunnen worden en aangepast kunnen worden. Er zitten verschillende koppelingen in de app die altijd moeten werken.

Voor het maken van een klantenapp kun je dus altijd uitgaan van maatwerk. Aan maatwerk valt niet een éénduidig prijskaartje te hangen.Ook voor klantenapps geldt dus dat de kosten voor het ontwikkelen ervan kunnen uitlopen van €5.000,- tot wel €100.000,-.

Naast games en klantenapps zijn er nog talloze verschillende soorten apps. Denk maar eens aan fotosoftware-apps en sociale media-apps.

Voor welke platformen?

Veel van onze klanten willen het vaak direct goed doen door hun applicatie direct op alle mogelijke platformen aan te bieden. Wij raden dit echter vaak af. Soms is het beter om een applicatie in eerste instantie te maken voor iOS, en om dan later deze app te laten ontwikkelen voor Android (of andersom). Waarom we dit zo doen? Het laten ontwikkelen van een app is een kostbare zaak. Om de kosten binnen de perken te houden is het goed om eerst te focussen op één platform, zodra de app gebruikt wordt bij te schaven en pas wanneer de app naar behoren functioneert en er vraag komt naar de app op een ander platform, dan verder te kijken.

De kosten voor een Android-applicatie of een iOS-applicatie verschillen meestal niet zo van elkaar. Vaak gaat er in het ontwikkelen van een app voor Android iets meer tijd zitten waardoor deze apps vaak iets duurder uitvallen.

Ontwerp van je applicatie

Het ontwerp van je applicatie is enorm belangrijk. De functionaliteit en de gebruikersvriendelijkheid van je app hebben er voor een groot deel mee te maken! Ontwerpkosten komen vaak bovenop de ontwikkelingskosten van je app. Toch kan het lonen om hier in te investeren. Gebruikers haken namelijk snel af bij een app die er niet mooi uitziet.

De kosten van het ontwerpen van je app zijn wederom erg verschillend. De kosten variëren van enkele honderden euro’s tot wel tien- of twintigduizend euro, ook afhankelijk van het aantal platformen waarvoor je app wordt gemaakt.

App laten maken in het buitenland?

Wat kost een app in het buitenland? Een applicatie laten maken in het buitenland klinkt natuurlijk erg aantrekkelijk, als je leest wat de uurtarieven van programmeurs hier, en van programmeurs in Oostbloklanden en landen als China en India zijn. In Nederland liggen de tarieven gemiddeld zo rond de honderd euro per uur. De tarieven liggen in het buitenland een stuk lager. In de praktijk kan het echter best zo zijn dat je bij buitenlandse programmeurs duurder uit bent, doordat je meer tijd kwijt bent aan communicatie en sturing van je programmeur dan als je werkt met iemand die dezelfde taal als jou spreekt. Voordat je met iemand in zee gaat is dat goed om in overweging mee te nemen.

Wat kost een app dan nog meer?

Appstores En dan is je app klaar! Helaas ben je er dan nog niet. Voordat mensen je app gaan downloaden en gebruiken moet er nog het één en ander gebeuren. Zo moet je app aangeboden worden in de App Store van Apple of de Google Play Store. Voor het hebben van een account voor deze app-winkels moet je een online account hebben, waar je danwel jaarlijks of eenmalig een bedrag voor betaalt.

Hosting Voor de opslag van de data die je met je app verzamelt betaal je ook een X-bedrag aan hosting. Dit betaal je meestal maandelijks.

In-App aankopen Voor in-app verkopen, bijvoorbeeld als iemand in jouw game-app extra rechten wil kopen, moet je ook een bedrag afdragen aan bijvoorbeeld Apple en Google. Zuur, maar het is niet anders.

wat kost een app pokémon goMarketing Als je applicatie eenmaal klaar is moet deze natuurlijk gedownload worden moeten mensen deze gaan gebruiken. Alhoewel je het natuurlijk het best van mond-op-mondreclame kunt hebben, zal dat niet de eerste manier zijn om je app onder de aandacht te brengen. Voor marketing zul je dan ook een flink bedrag moeten reserveren, wil je dat mensen je app gaan downloaden.

Afgeschrikt door de kosten?

Dat kunnen we best begrijpen! Het is niet niets, de bedragen die we hierboven globaal noemen. Desondanks kan het best zijn dat het laten ontwikkelen van de app de investering ruim waard is. Doordat je app bijvoorbeeld een probleem oplost binnen je bedrijf en je daardoor enorm veel geld bespaart. Of doordat je dankzij je app meer omzet genereert. Of doordat je je klant beter kunt bedienen omdat je beter inzicht hebt in wat je klant wil doordat je beter data kunt verzamelen, en ga zo maar even door.

Wij weten dan ook zeker: een goede applicatie kan altijd uit! De titel van dit artikel is dan ook ‘Wat kost een app?’, maar eigenlijk zou de vraag ‘Wat levert een app je op?’ een betere titel zijn.

Wij hopen dat je vraag over de kosten van een app door middel van dit blog beantwoord is. Vraag je je af ‘Wat kost een app bij Inventief IT nou eigenlijk’? Neem dan contact met ons op. Wij informeren je graag over de mogelijkheden, de kosten en vooral ook over de opbrengsten van een eigen app!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *